Które barwniki są szkodliwe?

Kto z Was czytając etykiety na opakowaniach różnych produktów dostrzegł dziwne oznaczenia zapoczątkowane literką E?

Które barwniki są szkodliwe?

Od:
E100-E199 są to barwniki,
E200-E299 konserwanty,
E300-E399 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości,
E400-E499 emulgatory środki spulchniające,
E500-E599 środki pomocnicze,
E600-E699 wzmacniacze smaku
E900-E999  środki słodzące, nabłyszczające
E1000-E1999 stablilizatory konserwanty i zagęstniki

Na które szkodliwe barwniki musisz uważać?

E 102 (tartazyna) – występuje w dżemach, napojach bezalkoholowych, musztardzie, sztucznych miodach i zupkach w proszku. U astmatyków może wywoływać reakcje alergiczne oraz nadmierne pobudzenie.
 
E 104 (żółć chinolinowa) – występuje w cukierkach, galaretkach,napojach gazowanych i lodach. Niebezpieczny dla astmatyków, może wywoływać wysypkę i zaczerwienienie.
 
E 110 (żółć pomarańczowa) – występuje w gumach do żucia, niskich rodzajach kasz, marmoladzie i płatkach zbożowych. Nasila astmę i zwiększa ryzyku nowotworu wątroby.
 
E 122 (azorubina) – możemy ją znaleźć w budyniach, napojach, jogurtach, kisielach, i niektórych ciastkach. Może powodować pokrzywkę i nadpobudliwość. Powoduje astmę.
 
E 124 (czerwień koszenilowa) – występuje w kolorowych alkoholach, budynie, mięsach, wędlinach, tortach. Wzmaga objawy astmy. Nadmiernie pobudza.
 
E 123 (amarant) – ciasta w proszku, alkohol, kawior, galaretki. Ma działanie mutagenne podejrzewany o działania rakotwórcze.
 
E 127 (erytrozyna) – głównie znajduje się w przetworach wiśniowych, dżemy, soki, marmolady. Powoduje brak koncentracji, problemy z nauką, źle wpływa na tarczycę.
 
E 131 (błekit patentowy) – zabarwia słodycze i lody. Uwalnia histaminę i wzmaga alergie.
 
E 132 (indygotyn) – jest w herbatnikach, ciastach, słodyczach i napojach. Może powodować nadpobudliwość, reakcje rakotwórcze i alergiczne.
 
E 150 (karmel) – słodycze, alkohole, herbaty. Ogranicza trawienie.
 
E 151 (czerń brylantowa) – ciastka, kawior, galaretki. Niebezpieczny dla osób wrażliwych na salicylany.
 
E 173 (aluminium) – stosowany do ozdabiania tortów. Nadmierna ilość powoduje chorobę Alzheimera, uszkadza płuca i nerki, jest silnie toksyczny dla organizmu.
 
E 180 (litorlubina) – głównie jest w opakowaniach serów. Może powodować pokrzywkę, katar sienny, bezsenność oraz reakcje alergiczne.
W dzisiejszym czasie nie unikniemy tych substancji w stu procentach. Ważne jest, aby czytać etykiety i zwracać uwagę na te oznaczenia. W niedługim czasie postaram się rozpracować inne dodatki do żywności, żeby zwiększyła się Wasza świadomość na temat tego co jecie.
Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 72 bytes) in /home/micjan/domains/powerfizjo.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-statistics/vendor/browscap/browscap-php/src/phpbrowscap/Browscap.php on line 871