Które barwniki są szkodliwe?

Kto z Was czytając etykiety na opakowaniach różnych produktów dostrzegł dziwne oznaczenia zapoczątkowane literką E?

Które barwniki są szkodliwe?

Od:
E100-E199 są to barwniki,
E200-E299 konserwanty,
E300-E399 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości,
E400-E499 emulgatory środki spulchniające,
E500-E599 środki pomocnicze,
E600-E699 wzmacniacze smaku
E900-E999  środki słodzące, nabłyszczające
E1000-E1999 stablilizatory konserwanty i zagęstniki

Na które szkodliwe barwniki musisz uważać?

E 102 (tartazyna) – występuje w dżemach, napojach bezalkoholowych, musztardzie, sztucznych miodach i zupkach w proszku. U astmatyków może wywoływać reakcje alergiczne oraz nadmierne pobudzenie.
 
E 104 (żółć chinolinowa) – występuje w cukierkach, galaretkach,napojach gazowanych i lodach. Niebezpieczny dla astmatyków, może wywoływać wysypkę i zaczerwienienie.
 
E 110 (żółć pomarańczowa) – występuje w gumach do żucia, niskich rodzajach kasz, marmoladzie i płatkach zbożowych. Nasila astmę i zwiększa ryzyku nowotworu wątroby.
 
E 122 (azorubina) – możemy ją znaleźć w budyniach, napojach, jogurtach, kisielach, i niektórych ciastkach. Może powodować pokrzywkę i nadpobudliwość. Powoduje astmę.
 
E 124 (czerwień koszenilowa) – występuje w kolorowych alkoholach, budynie, mięsach, wędlinach, tortach. Wzmaga objawy astmy. Nadmiernie pobudza.
 
E 123 (amarant) – ciasta w proszku, alkohol, kawior, galaretki. Ma działanie mutagenne podejrzewany o działania rakotwórcze.
 
E 127 (erytrozyna) – głównie znajduje się w przetworach wiśniowych, dżemy, soki, marmolady. Powoduje brak koncentracji, problemy z nauką, źle wpływa na tarczycę.
 
E 131 (błekit patentowy) – zabarwia słodycze i lody. Uwalnia histaminę i wzmaga alergie.
 
E 132 (indygotyn) – jest w herbatnikach, ciastach, słodyczach i napojach. Może powodować nadpobudliwość, reakcje rakotwórcze i alergiczne.
 
E 150 (karmel) – słodycze, alkohole, herbaty. Ogranicza trawienie.
 
E 151 (czerń brylantowa) – ciastka, kawior, galaretki. Niebezpieczny dla osób wrażliwych na salicylany.
 
E 173 (aluminium) – stosowany do ozdabiania tortów. Nadmierna ilość powoduje chorobę Alzheimera, uszkadza płuca i nerki, jest silnie toksyczny dla organizmu.
 
E 180 (litorlubina) – głównie jest w opakowaniach serów. Może powodować pokrzywkę, katar sienny, bezsenność oraz reakcje alergiczne.
W dzisiejszym czasie nie unikniemy tych substancji w stu procentach. Ważne jest, aby czytać etykiety i zwracać uwagę na te oznaczenia. W niedługim czasie postaram się rozpracować inne dodatki do żywności, żeby zwiększyła się Wasza świadomość na temat tego co jecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.